Valpebiting hva gjør jeg?

valpebiting valper

Valpebiting

En valp utforsker verden med munnen. Den klør i tennene, kan bite for å få oppmerksomhet eller inviterer til lek. Valpen gjør ikke dette for å være slem. Valpebiting er en normal del av utviklingen til en valp og det er viktig at du håndterer atferden på riktig måte.

De leker hardt med søsknene sine, og bruker ofte tennene for (vellykket) å sette i gang lek og få oppmerksomhet. Alt dette er normalt hos en valp. Det er den måten den kommuniserer med sine søsken. Og dette blir overført på oss mennesker når de kommer i hus og begynner å føle seg trygge på oss. 

Dersom vi korrigerer og kjefter på dem vil vi bare gjøre dem forvirret. De skjønner ikke at de gjør noe galt. Faktisk kan du skape frykt og aggresjon hos valpen din om du begynner med fysisk avstraffelse når det kommer til valpebiting.

Se for deg selv at du kommer til noen som ikke snakker ditt språk og hver gang du prøver og kommuniserer med dem river de deg i øret eller klemme deg hardt over munnen. Slik vil frustrasjon vil du ikke overføre på din valp.

Tren med valpen din

Lær valpen din hvordan du ønsker den skal kommunisere med oss isteden for å bite. Vi lærer dette gjennom trening, avledning eller setter valpen på en ny oppgave.

Å sette valpen på en ny oppgave kan være søksøvelse, trening, aktivisering, tur eller ro.

Lær valpen at den skal være rolig når du tar på den, at den kan bli håndtert uten at den trenger å gå over i bite/ lekemodus- 

Gi valpen godbit samtidig som du tar på den. Ta den rolig på hodet, labbene, skuldrene samtidig som du belønner med godbit. Da vil valpen assosiere det å bli tatt på med godbit og den vil gå over i tiggemodus. 

Etter hvert vil belønningen komme senere. Du tar på valpen din, sier bra og deretter belønner. Når valpen begynner bli godt på dette kan du legge inn kontakttrening. Klapp valpen din, lag en oppmerksomhetslyd, når valpen kikker på deg sier du bra og belønner. Det er viktig at du er rolig i både stemme og håndtering når du jobber med dette. Jeg er også veldig rolig i godbithånden min når jeg belønner rolig adferd. Vår energi vil gjenspeile seg hos valpen.

Skal jeg leke med valpen min må vi alltid bruke en leke, ikke lær valpen at det er greit å lekebite på hendene våre, buksebein eller klær. Skal vi leke med valpen skal vi alltid ha en leke mellom oss.

Avledning

Hva gjør jeg når valpen min bite meg I buksebeinet når jeg står og lager middag? Her er det fint å avlede valpen. Få valpen oppmerksom på noe annet. Enten du henter leken til valpen eller du strør noen godbiter på gulvet for godbitsøk. Her handler det om at du skal få valpen over på ny oppgave og ikke fokus på å bite eller sette deg i gang med bitelek. Ofte bruker jeg godbit på bakken for jeg vil ha fokuset bort fra meg i slike settinger. Fortsetter bitingen når du prøver å avlede valpen din så er den nok overtrøtt og trenger hjelp til å finne ro ved hjelp av grind eller bur. 

Hva gjør jeg om, valpen biter meg?

Om valpen biter meg i armen si er jeg høyt AU og trekker meg unna. Det samme gjør valpene i valpekassen med sine søsken. De leker og når leken blir hardhendt vil valpen lage lyd og trekke seg unna. Det er slik de lærer (bitehemning) hvor hardt kan jeg bite søsknene mine før det gjør vondt?

Tenk også på hvor du er når valpen biter deg? På gulvet? Da reiser du deg opp fra gulvet. Er du i sofaen og den biter? da ta den ned fra sofaen. 

Hvorfor biter valpen? Har den masse energi? Eller er den overtrøtt? 

En valp kan fort bli overstimulert. Så om du tenker at du må øke på med tur og aktiviteter for å bli kvitt biting så kan det faktisk heller gi motsatt effekt.

En overstimulert valp blir som en overtrøtt treåring. Da trenger valpen hjelp til å slappe av og roe seg ned. Legg da valpen i grinden sin og la den få ro og hvile.

Går valpebiting over av seg selv?

Å krysse fingrene og håpe på at valpebiting går over av seg selv er en stor sjans å ta. Du ønsker ikke at valpen din skal ta med seg biting inn i voksenlivet. Det kan skje om valpen ikke får riktig veiledning. 

Vi anbefaler deg å ta et valpekurs med valpen din. Vi ser ofte at valper under trening gjør at valpebitingen avtar raskere.

Team Top Dog